søndag den 26. juni 2016

Non-bake kage med bomber og chokoladebånd

Non-bake kage med Digestive-bund, 2 slags mousser og bomber af ditto samt gelé
- indrammet med et frihånds tyllet chokoladebånd (wrap) med roser.

Én af kagerne jeg medbragte til mit/vores mellemste barns fødselsdag - en oplagt mulighed til at udfordre min kreativitet og samtidig forhåbentlig også lidt dekorativt til fødselsdagsbordet.

Non-bake mousse-kage

Ø26 cm (med et Ø22 cm "indre")

Kiksebund
300 g Digestive kiks

150 g smør (rigtigt smør, ikke den smørbare, der er et blandingsprodukt)

Knus kiksene godt (brug køkkenmaskine, mini-hakker eller kom i frostpose og "slå på den" med f.eks. en kødhammer).


Smelt smør. Hæld det smeltede smør over kiksene og rør sammen.

Sæt en Ø22 cm springform (uden bund) på en kagetallerken eller et stykke kagepap. HUSK at tage højde for, at det færdige mål bliver Ø26 cm. Beklæd springformen med en samlering eller kageplast og fyld kiksemassen i, tryk den let til/sammen med en ske eller fingre/knyttet hånd. Tryk ikke bunden for hårdt og fast sammen, da den så bliver svær at skære igennem.


Sæt på køl - til den første mousse er klar.

Bærmousse (jordbær/ribs), Ø22 cm

6 blade husblas
300 g frosne jordbær
200 g frosne ribs
2-4 spsk flormelis
3-4 tsk vanillesukker
2-4 spsk citronsaft (afhængigt af type bær samt ønsket "friskhed")
4 dl piskefløde
3 dl yoghurt naturel (f.eks. 1,5%)
Læg husblassen i koldt vand (mindst 10 minutter).

Kom de frosne bær i en gryde sammen med flormelis, vanillesukker og citronsaft (kom ikke det hele i på én gang - smages til lidt senere). Giv et opkog (mindst 3 minutter).

Hæld bæropkoget op i en trådsigte og pres det igennem med en ske. Opkoget kan også blendes sammen, men jeg foretrækker at få frasorteret evt. "kerne" og i dette tilfælde "tutterne" på ribsene.

Hæld tilbage i gryden og varm op - smag til (skal der evt. lidt mere flormelis og/eller citronsaft i).

Kram husblassen fri for vand og kom i gryden. Rør rundt til husblassen er helt smeltet. Tag af varmen og lad bærmosen afkøle lidt (hæld evt. over i en skål og sæt i køleskabet eller ganske kort i fryser) - behøver ikke at være helt kold.

Pisk fløden (må ikke være stift). Tilsæt yoghurt til bærmosen, rør sammen og vend blandigen med flødeskummet. Må vist hellere tilstå, at jeg hjalp farven på moussen lidt på vej ved at tilsætte en lille smule rød pastafarve. ;)

Tag kiksebunden ud af køleskabet og hæld  bærmoussen over (brug ikke det hele*). "Bank" fadet nogle gange i bordet, så eventulle luftbobler fjernes. Glat evt. overfladen med en ske e.lign.

*HUSK at lave bomber til pynt, hvis dette ønskes - fyldes i silikoneform til halvkugler. Stil formen(e) i fryseren, så er halvkuglerne nemme at få ud efterfølgende.

Sæt kagen på køl i 4-6 timer så bærmoussen får lov at sætte sig og stivne helt. (Fryseren kan også tages i brug sammen med køleskabet, hvis man ønsker at nedbringe "sættetiden").

Sæt på køl indtil den næste mousse er klar.

Vanillemousse, Ø26 cm
5 blade husblas
Kornene af 1/2-1 en god kvalitets-vanillestang (10 g) - kan f.eks. købes HER
70 g lyst rørsukker (alm. sukker kan også bruges, giver dog en lidt anden smag)
3,5 dl piskefløde
2,5 dl yoghurt naturel 
(f.eks. 1,5%)
Læg husblassen i koldt vand (mindst 10 minutter).

Flæk vanillestangen på den lange led og skrab forsigtigt kornene ud. Bland/mas kornene sammen med lidt af rørsukkeret.

Kom 0,8 dl piskefløde i en gryde sammen med vanillesukker, rørsukker og varm op ved lav varme (må IKKE koge).

Mens flødeblandingen opvarmes piskes de resterende 2,7 dl piskefløde til flødeskum.

Når flødeblandingen er opvarmet tages den af varmen og den udblødte husblas (krammes fri for vand) kommes i - rør til husbladene er helt smeltet.

Rør 1 dl yoghurt naturel sammen med den lune fløde - rør resten af yoghurten i af 2 omgange. Derefter vendes flødeskummet (lidt ad gangen) i vanilleblandingen.

Tag kagen ud af køleskabet og fjern springform og samlering/kageplast. Opvarm evt. en palet/kniv og skær i kanten af samleringen/kageplastet samtidig med at det trækkes af.


Placér og centrér en Ø26 cm springform (uden bund) omkring kagen. Beklæd springformen med en samlering/kageplast og hæld vanillemoussen i langs kanten/siden og bank fadet nogle gange i bordet. HUSK også at lave nogle bomber. Flyd resten af moussen på toppen - husk at igen banke fadet. Glat evt. overfladen efter.

Sæt kagen på køl og lad moussen stivne. Når moussen er helt stivnet tages kagen ud af køleskabet. Fjern springform og samlering/kageplast.


Bomber af ribsgelé
Udblød husblas i koldt vand - jeg anvendte ca. et halvt blad husblas .
Kom nogle frosne ribs i en gryde sammen med lidt vand og flormelis. Kog godt op. Smag saften til (kom mere flormelis i, hvis nødvendigt).

Kram vandet af husblassen og hæld i gryden. Rør rundt til det er helt opløst. Jeg lavede så der var ca. 0,5 dl ribssaft - mere end rigeligt til de 4 små (lidt mørkere) bomber anvendt på kagen.

Sigt opkoget (syntes ikke min trådsigte var finmasket nok, så jeg anvendte en ny og ubrugt nylonstrømpe, ;) som jeg dog lige skyllede i vand først). 


Chokoladebånd (wrap)
Klokken var desværre gået hen og "blevet mange", så jeg glemte desværre at tage billeder af denne proces.

Jeg anvendte både mørk, lys og hvid chokolade (tilsatte lidt pulverfarve til den hvide chokolade, så den fik samme farve som jordbær-ribsmoussen).

Lys chokolade
til optegning af roser, kant i bunden og buer i toppen.

Hvid farvet chokolade 
til udfyldning af roserne og buerne i toppen.

Mørk chokolade
til et tilfældigt mønster og for at samle og binde det hele sammen til ét langt stykke.

Kagens Ø-mål er 26 cm - længden findes ved gange diameteren med pi -> 26 x 3,14 = 81,64 cm -> oprundet til 82 cm.

Klip et stykke bagepapir i længden 95 cm og højde 15 cm. Tegn streger på bagsiden af bagepapiret der viser den ønskede højde på chokoladebåndet (samt længden + evt. 1-2 cm til overlap ved påsætning på kagen. Overlappet kan "skjules" på "bagsiden" af kagen). Det er meget nemmere at tylle og holde højden, når stregerne er der. :)

KLIK HER for at se, hvordan chokolade tempereres, og hvilke arbejdstemperaturer de 3 forskellige chokolader skal have.

KLIK HER for vejledning til at lave et chokoladebånd.

TIP
Da jeg var i tidsnød og ikke længere har min store kummefryser og nu "kun" har et fryseskab, måtte jeg 
være lidt kreativ med at få det mere end 80 cm lange chokoladebånd størknet hurtigere end bare ved stuetemperatur. Jeg linede derfor en del fryseelementer op side-om-side på køkkenbordet. Chokoladebåndet med bagepapir blev derefter lagt oven på fryseelementerne. Det satte skred i størkningen. :D Bemærk at nok skal chokoladen stivne, MEN den skal trods alt stadig være lettere fleksibel, så den kan bues rundt om kagen.

Jeg klippede bagepapiret til i bunden, så det var nemt af få båndet placeret helt i bunden af kagen. Sæt chokoladetbåndet på kagen og træk forsigtigt bagepapiret af. Hvis der laves et overlap på båndet, kan der anvendes lidt smeltet chokolade til at lime stykkerne sammen. Ellers klip i chokoladebåndet, så enderne lige nøjagtigt når sammen. Skjul altid samlingen (overlap eller ej) på kagens "bagside".

Pynt

kagen med bomber og evt. andet. Jeg dryssede bare med finhakket lys chokolade samt lidt spiseligt glitter, da jeg ikke havde tiden til en mere "raffineret pyntning". MEN enkelt kan heldigvis i mange tilfælde mere end tilstrækkeligt. ;)

Her ses et udsnit af kagen, da der var blevet skåret i den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar