torsdag den 10. januar 2013

Momses cupcake-surprise med karameltopping

Har været en tur i køkkenet og rumsteret lidt, da jeg ventede besøg af en kær veninde. Hun er heldigvis ikke bange for at være "prøveklud" for mine "forsøg". Resultatet blev godkendt. :o)



Portionen giver ca. 20 cupcakes


Cupcake-dej
125 g smeltet smør
3 æg, stuetemperatur
175 g sukker

1 moden banan, moset
Fintrevet skal af 1 økologisk citron
150 g hvedemel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker
20 stk. små frosne jordbærpuré-terninger*

*Kog (frosne og optøede) bær evt. med lidt citronsaft. Afkøles og blendes til puré. Fyldes (max. 6-7 mm) i isterningebakker og fryses.


Pisk æggene godt med sukkeret. Tilsæt letafkølet smeltet smør og rør godt. Rør den mosede banan og fintrevet citronskal i massen.

Bland mel, bagepulver og vanillesukker sammen og sigt det i æggemassen. Vend melblandingen i til den er opsuget, og dejen er en ensartet masse.

Fyld ca. 1/3 dej i cupcakeformene og læg en ganske let optøet jordbærpuré-terning i.

TIP: Spray cupcakeformen med sprayfedt inden dejen kommes i,
så slipper kagen nemmere, når den skal tages ud.
Fyld evt. kun en lille smule dej i bunden og bag 5 minutter + afkøl og fyld op,
så synker puréterningen ikke helt til bunds.

Fyld derefter formene op med dej - ca. 1 cm fra kanten.

Bages midt i ovnen ved 200° i ca. 15 minutter til de er flot gyldne. Tjek evt. med kagestester eller tandstik om de er færdigbagt.



Lad cupcaksene afkøle helt på bagerist.

Karameltopping
1/2 dåse (198 g) kogt sødet kondenseret mælk (= karamel)
2,5 dl piskefløde

Kog den uåbnede dåse med kondenseret mælk. (Læg evt. en klud i bunden af gryden). Kog vandet op og lad det småsimre i ca. 3 timer og 20 minutter. Dåsen skal være dækket af vand under hele kogningen.

Der kan også købes "Dulce de leche" (kogt sødet kondenseret mælk), klar til brug, så man ikke behøver at koge dåsen først. :o))

Alternativt kan den kondenserede mælk hældes i en gryde. Giv et opkog og forsæt kogningen ved svag varme i ca. 1,5 time. Rør jævnligt i gryden og pas på at det ikke brænder på. (Har induktionskogeplade, så synes, det er nemt at styre varmen).

Lad karamelmassen afkøle helt.

Pisk fløden godt til flødeskum. Pisk derefter karamelmassen i til det er en ensartet og lind creme.



Kom karamelcremen i (tylle)pose og tyl det på cupcakesne.

KLIK HER for anvendt tyl + vejledning (nr. 2 video) i, hvordan "rosen/rosetten" tylles. 

Uåbnede kogte dåser kan stå ved stuetemperatur nærmest "for ever". Når dåsen først er åbnet (kommer ilt til), er den ikke egnet til opbevaring. Kom evt. rester over i en bøtte med låg og sæt på køl. Dulce de leche (kogt kondenseret mælk) har et højt sukkerindhold og kan derfor holde sig længe på køl. Ved ikke præcist, hvor lang tid det kan holde sig, da det her i huset er spist længe før, det bliver for gammelt.


Webshop: www.momsesunivers.dk

21 kommentarer:

  1. Flot flot!! - og tak for en fantastisk blog. Jeg kaster mig ud i min første kage takket være din vejledning - dertil et spørgsmål: Kan jag lave mousse på forhånd, fryse og tø op når den skal bruges? grunden er at jeg har 7 dl piskefløde og skal først lave kagen d 25 januar. Så et sted at man kunne fryse i fryseposer lagt fladt men er usikker på om det vare creme. Mvh Christina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak. :o) Dog lige en advarsel inden du starter: PAS PÅ man bliver hooked, når man først har prøvet det. ;o)

      Stort set de fleste mousser og cremer kan fryses, så bare kom i gang med at få fløden anvendt. :o)

      Slet
  2. Fedt - tak for hurtigt svar - så går jeg igang. Hooked...JA nu har jeg ihertfald udstyret iorden - DET er dyrt, så nu venter kagerne :o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, desværre ikke en helt billig hobby, men den er heldigvis både dejlig, udfordrende og givende. :o))

      Slet
  3. Ikke lige den fedeste blog at læse, når man har fastedag :D
    Bliver afprøvet SNAREST :P :D

    SvarSlet
  4. Nuj, hvor ser den frosting lækker ud! Den bliver jeg så meget nødt til at prøve så hurtigt som muligt :o) Altså cupcakes'ne lyder også lækre, men jeg får lyst til bare at lave den frosting og så spise den med en ske, hihi :o)

    SvarSlet
  5. Spændende :) ser rigtig godt ud :)

    Mia Andersen

    http://miaskageside.blogspot.dk/

    SvarSlet
  6. Muligvis et dumt spørgsmål da jeg ikke har undersøgt forholdene, men hvordan koger man en halv dåse kondenseret mælk?
    Fås de med tryk låg? Skal man hælde det over i en anden beholder eller henviser den halve dåse til en størrelse man køber den i?

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan se et billede af dåsen på det andet billede i dette indlæg:
      http://www.momses-univers.blogspot.dk/2012/02/bounty-stnger.html

      Den halve dåse henviser til den størrelse, jeg køber den i.

      Du er desværre nødt til at koge en hel uåbnet dåse. Derefter åbne dåsen og tage halvdelen af indholdet.
      Det resterende skal over i anden beholder, da man ikke må/bør opbevare fødevarer i åbnede dåser.

      Hvis du ikke kan finde anvendelse for resten, så lav evt. en dobbelt portion karamelcreme og kom det overskydende i fryseren. Når cremen er tøet op, kan den evt. blandes med lidt friskpisket flødeskum.

      Slet
  7. Jeg har en rest rabarber i fryseren. Tror de de vil kunne pureres uden der kommer trævler?

    Eller er jordbær bare et must til denne kage?

    Mvh Mette

    SvarSlet
    Svar
    1. De fleste bær, frugter o.lign. kan gå til dejen med "banan og CITRON". Jeg havde bare tilfældigvis jordbærterninger i fryseren. ;o)Rabarber kan også anvendes.

      Skær rabarberne i små stykker, kog og blend, trævler kan nok ikke fuldstændig undgås.

      Se evt. her hvordan jeg laver jordbær-rabarbermousse med kompot.

      Slet
    2. Her er linket: http://momses-univers.blogspot.dk/2012/02/jordbr-rabarbermousse.html

      Slet
    3. Tak tak
      Jeg havde også en pose skovbær, så de blev lavet til pure og ligger nu i fryseren :)

      Mvh Mette

      Slet
  8. Hej.

    Super god blog... Man bliver helt bidt af det :)

    Jeg skal lave to kager (en barbie dukke kage og en dåbskage). Kan man bruge din karameltopping til et lag og til at smøre op med? Tænker om det bliver stift nok som fyld i en kage. Og hvilken smag kan gå sammen med? Kagen må ikke være for sød, og første udkast var hindbærmousse og vanillecreme. Kan karamel og hindbær fungere sammen i en kage?

    Mvh. Linda.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Linda :o)

      Jeg vil tilsætte 3 blade husblad pr. 0,5 ltr. fløde, så kan den sagtens fyldes i en kage.
      Se evt. opskrift her:
      http://momses-univers.blogspot.dk/2012/02/dulce-de-leche-creme.html

      Du skal være opmærksom på, at cremen ikke stivner/bliver hård som f.eks. en PSC til opsmøring.

      Karamel og hindbær kan sagtens gå sammen. Hindbær er jo frisk i smagen.

      Et godt alternativ til en anden mousse med frisk smag er limemousse:
      http://momses-univers.blogspot.dk/2011/12/limemousse.html. Den smager fantastisk. :o)

      Slet
  9. Mnnnn.... det ser da at for lækkert ud, det skal helt klart prøves :)

    SvarSlet
  10. Hej

    De ser super gode ud kan kagerne bages dagen i forvejen, også pynte næste dag

    Rikke

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rikke

      Ja, de kan godt bages dagen før.

      Kagehilsner
      Bettina

      Slet
  11. ÅÅÅ jeg er hooked...er så klar på at prøve den der karamel creme..... Resten af den kondenserede mælk kan da bruges på is eller noget. Den karamel smager jo himmelsk...Jeg vil prøve karamelcreme i min næste kage tror jeg...Sammen med hindbær, da jeg har masser i fryseren....MUUUhUUUms

    SvarSlet
  12. Den kondenserede mælk kan f.eks. også anvendes som her:
    http://momses-univers.blogspot.dk/2013/03/syndig-lkker-chokoladekage-med-karamel.html

    Når den kondenserede mælk er kogt (= dulce de leche), så kan den også anvendes som fyld i cupcakes - se her:
    http://momses-univers.blogspot.dk/2013/12/chokolademuffins-cupcakes-med-appelsin.html

    For yderligere inspiration med kondenseret mælk se her:
    http://momses-univers.blogspot.dk/search/label/Opskrifter%20med%20kondenseret%20mælk

    SvarSlet