lørdag den 22. december 2012

Farmor Signes klejner

Har for mange år siden fået denne opskrift på klejner af min svigermor, mine børns farmor. Hun plejede altid at forsyne os med bl.a. klejner i december. Klejnerne holdt aldrig ret længe, men hun kom heldigvis altid med en ekstra og frisk forsyning lige før jul. :o)

Har tilladt mig at halvere portionen samt tilføje kardemomme
og øge mængden af fløde i forhold til den oprindelige opskrift.
For lidt mere smag i klejnerne kan man tilføje 0,5 tsk stødt ingefær.

Portionen giver ca. 60 klejner

375 g hvedemel
125 g sukker

0,5 tsk hjortetaksalt
0,5 tsk stødt kardemomme
Skallen af 1 økologisk citron*
125 g kold margarine
2 æg, stuetemperatur
3 spsk piskefløde, stuetemperatur
1,5 pk palmin


*Riv den gule skal fint. Undgå at få det hvide under skallen med, da det giver en bitter smag.

Bland mel, sukker, krydderier og reven citronskal sammen. Hak den kolde margarine i og ælt godt. Saml dejen med æg og fløde. Lad dejen stå koldt i minimum 30 minutter.

Rul dejen ud (med lidt mel) i ca. 4 mm tykkelse.

Med klejespore (bordkniv kan også anvendes) skæres dejen ud i harlekintern, ca. 4 x 7 cm. Skær et snit på langs midt i klejnen og vrid den ene halvdel igennem.

Fik ikke taget et billede, så har i stedet kombineret tegning og foto
for at illustrere udskæringen af klejnerne.

Varm palminen op til 180 grader**. Har du ikke et termometer kan du tjekke ved f.eks. at komme en lille klat dej i palminen/gryden. Bruser palminen op, er den klar til brug.

Kog klejnerne til de er gyldne, vend dem mindst én gang under kogningen. Tag klejnerne op med hulske og lad dem køle af på fedtsugende papir.

**Er palminen for kold suger klejnerne fedt og bliver tunge. Er palminen for varm brænder klejnerne på og kan blive klæge inden i.


-------------------------------------
Webshop: www.momsesunivers.dk

Ingen kommentarer:

Send en kommentar