mandag den 14. januar 2013

Chokolademuffins med karamelfyld

En frisk gåtur med hundene i kulde og snevejr efterfulgt af hyggelig ild i brændeovnen, en dejlig varm kop te og en rest karamel (fra cupcakesurprise med karameltopping) i køleskabet inspirerede mig til at lave disse vintermuffins; chokolademuffins med karamelfyld. :o)


Portionen giver 12-15 stk. muffins

85 g smør
0,6 dl vand
1 lille tsk vanillesukker
150 g sukker
2 æg, stuetemperatur
90 g hvedemel
30-40 g kakao
1 lille tsk bagepulver
1/2 ds (198 g) kogt sødet kondenseret mælk (= karamel)*

*Kog den uåbnede dåse med kondenseret mælk. (Læg evt. en klud i bunden af gryden). Kog vandet op og lad det småsimre i ca. 3 timer og 20 minutter. Dåsen skal være dækket af vand under hele kogningen.

Alternativt kan den kondenserede mælk hældes i en gryde. Giv et opkog og forsæt kogningen ved svag varme i ca. 1,5 time. Rør jævnligt i gryden og pas på at det ikke brænder på. (Har induktionskogeplade, så synes, det er nemt at styre varmen).


Der kan også købes "Dulce de leche" (kogt sødet kondenseret mælk), klar til brug, så man ikke behøver at koge dåsen først. :o))

Smelt smør og tilsæt vandet.

Pisk æg, sukker og vanillesukker til en tyk æggesnaps. Bland hvedemel, kakao og bagepulver og sigt i æggemassen. Vendes forsigtigt sammen. Smør/vandblandingen røres i.

Fyld knap halvdelen af formen med dej. Kom en klat karamel i og fyld formen op (ca. 2/3) med dej. (Alternativt kan formen fyldes 2/3 med dej og afsluttes med en klat karamel).

TIPS: Spray muffinformen med sprayfedt inden dejen kommes i,
så slipper kagen nemmere, når den skal tages ud.
Fyld dejen i en tyllepose så er det nemt at fylde formene.
Fyld evt. kun en lille smule dej i bunden og bag 5 minutter + afkøl og fyld op,
så synker karamellen ikke helt til bunds. ;o)

Bages midt i ovnen ved 180 grader i ca. 15 minutter. Tjek evt. med kagetester eller tandstik om de er færdigbagt. Afkøles på bagerist.


Kagerne er pyntet med et drys flormelis, snefnug (udstukket i fondant) og (tyllede) karameltoppe.

9 kommentarer:

 1. skal helt sikkert lave disse til manden en dag - det ville blive vel modtaget :) tak for en altid skøn blog

  SvarSlet
 2. Mums de ser lækre ud. Skal vist snart prøve at lave noget med kondenserer mælk.

  SvarSlet
 3. Hej.
  Kan de laves i god tid og så fryses?

  SvarSlet
 4. Super blog altså :) Jeg tænkte om man kunne fryse karamellen (ligesom du har gjort med hindbær) i isterningbakke, da det jo tager rigtig lang tid at lave, er det ikke dem man lige laver en time før gæsterne kommer :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Takker :)

   Man kan godt fryse kogt sødet kondenseret mælk.

   Jeg koger altid flere dåser ad gangen. Når de er kogt, stiller jeg de uåbnede dåser i køkkenskabet (kan holde sig mindst til sidste holdbarhedsdato). På denne måde har jeg altid noget kogt på lager "klar til brug". :)

   Slet
 5. Nårh ja, se det var jo smart.. Har aldrig brugt det før, så må hellere lige starte med en enkelt :) Det blir spændende :)

  SvarSlet
 6. Det er ikke særlig godt at koge dåserne af flere grunde, den bedste grund værende at de ikke er designet til at blive opvarmet og frigiver kemikalier når de varmes og så fordi det frarådes af producenten, da den kan eksplodere, hvis den ikke koges på den rigtige måde.
  Og så lige endnu en lille ting mere, så skal det over i noget andet end dåsen, inden det kommes i køleskabet, da dåser ikke skal i køleskabet.

  SvarSlet