tirsdag den 14. juli 2015

Lette og lækre kager med bærmousse og kiksebund

Når nu sommeren åbenbart lader vente lidt på sig, så måtte jeg forkæle min dejlige mand med bl.a. nogle kager, der smager af "sol og sommer"...

Blåbærmousse (øverst) pyntet med revet hvid chokolade med nødder,
sukkerkugler i samme farve som moussen og lakridskrymmel.

Jordbær/ribsmousse (nederst) tilsat lidt finthakket hvid chokolade

(friske jordbær i skiver sat i kanten af kiksebunden inden moussen blev fyldt i)
pyntet med 
revet hvid chokolade med nødder og frysetørrede jordbær.

Kagerne er forholdvis nemme at lave og kræver ikke bagning.

Portion til Ø16 cm kage, ca. 6 personer
højde på den færdige kage ca. 5 cm, heraf 1 cm kiksebund

Kiksebund
150 g Digestive kiks
75 g smeltet smør ("rigtigt" smør, ikke den smørbare)

Bærmousse
3 blade husblas
250 g frosne bær
2 spsk flormelis
1-2 tsk vanillesukker
0-2 spsk citronsaft (afhængigt af type bær samt ønsket "friskhed")
2 dl piskefløde
1,5 dl yoghurt naturel

Fremgangsmåde

Læg husblassen i koldt vand (i mindst 10 minutter).

Knus kiksene godt (brug køkkenmaskine eller kom i frostpose og "slå på den").

Smelt smør. Bland kiks og smør godt sammen.

Sæt en springform uden bund på kagetallernen eller kagepap. Beklæd springformen med samlering eller kageplast og fyld kiksemassen i, tryk den til/sammen med en ske eller fingre/knoer.

Sæt på køl (til fyldet er klar).



Kom de frosne bær i en gryde sammen med flormelis, vanillesukker og citronsaft. Giv et opkog (i mindst 3 minutter).

Blend bæropkoget (eller hæld i sigte og pres det igennem med en ske, hvis man ønsker at frasortere kerner og/eller skind).

Hæld tilbage i gryden og varm op. Kram husblassen fri for vand og kom i gryden. Rør lidt rundt til husblassen er helt smeltet. (Smag evt. bærmosen til). Tag af varmen og lad bærmosen afkøle helt (hæld evt. over i en skål og sæt i køleskabet eller ganske kort i fryser).

Pisk fløden (ikke helt stift). Tilsæt yoghurt til bærmosen og vend med flødeskummet.




Tag kiksebunden ud af køleskabet og hæld bærmoussen over.



Sæt kagen på køl i 4-6 timer så bærmoussen får lov at sætte sig og stivne. (Alternativt sæt i fryser 30-45 minutter og derefter på køl i 2-3 timer).

Fjern springform og samlering/bageplast.


Pynt eventuelt kagen. Sæt på køl indtil kort før servering.


Hindbær/ribsmousse på kiksebund tilsat hakket chokolade.
Pyntet med et hjerte af frysetørrede hindbær,
frintrevet hvid chokolade og lakridskrymmel.

TIPS til (bær)mousser

Hindbær/ribs (150/100 g), 0 spsk citronsaft
Ribs, 0 spsk citronsaft

Jordbær/ribs (150/100 g), 1 spsk citronsaft
Hindbær, 1 spsk citronsaft
Bærsymfoni, 1 spsk citronsaft


Blåbær, 2 spsk citronsaft
Brombær, 2 spsk citronsaft
Jordbær, 2 spsk citronsaft


Hvid chokolademousse med granatæblekerner smager også lækkert på kiksebunden. Pyntes evt. med granatæblekerner og lakridskrymmel.


Generelt er der mulighed for anvendelse af rigtig mange typer mousser (og pynt f.eks. også med friske bær) til denne kage/kiksebund. :P

6 kommentarer:

  1. Lene Lykkemand Hansen26. august 2015 kl. 17.24

    Hvor mange lag i en almindelig kage er der til her? Og hvad med din champagne mousse, hvor mange lag er der til i den?

    SvarSlet
    Svar
    1. I denne opskrift er anvendt Ø16 cm med mousselag på ca. 4 cm

      Min tommelfingerregle er et hurtigt skøn ud fra flødeindholdet i moussen, går ud fra at ca. 2,5 dl piskefløde passer til 1 lag i Ø20 cm kage.

      Alt er dog relativt, da det jo i høj grad også afhænger af, hvilken lagtykkelse man ønsker.

      I denne hindbærmousse er til 2 lag i ca. Ø22 cm kage
      http://momses-univers.blogspot.dk/2011/11/hindbrmousse.html

      Her kan du se, hvordan man kan beregne "hvor meget fyld"
      http://momses-univers.blogspot.dk/2015/03/hvordan-beregnes-mngden-af-dej-og.html

      Slet
  2. Lene Lykkemand Hansen27. august 2015 kl. 19.30

    Fedt :-) Tak for svar :-) Kan jeg lave den her mousse i morgen aften, og så ligge kagen sammen lørdag formiddag?

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, fyld evt. i frysepose. Klip det ene hjørne af, så er det nemt at fylde/fordele på kagelaget.

      Du kan også fylde i kagen med det samme, så den samlede kage kan stå og sætte sig til i morgen.

      Slet
  3. Meget lækre og smukke kager :-)
    Et godt projekt til næste weekend.
    God eftermiddag ønskes :-)

    SvarSlet