onsdag den 11. marts 2015

Hvordan beregnes mængden af dej og kagefyld

Har ofte set spørgsmål om, hvordan man finder ud, hvor meget dej, mousse, creme m.m., man skal bruge til en større eller mindre kage i forhold til opskrift.

Ved hjælp af en lille beregning, så kan man lynhurtigt selv beregne, hvor meget man skal gange en opskrift med for at tilpasse portionen til en mindre eller større kage i forhold til opskriften. :)


Som udgangspunkt skal man vide, hvor langt opskriften rækker uanset om det er en kage/bunde eller fyld (mousse/creme) til en kage. :)

Sådan beregnes mængden fra en størrelse til en anden

Man beregner arealet af den oprindelige størrelse og arealet af den ønsket størrelse. Disse 2 tal divideres med hinanden... og man har, hvad opskriften skal ganges med.


Beregning af areal for cirkel og rektangel

Eksempel:
Opskriften passer til Ø22 cm, og man ønsker at lave en Ø28 cm

Areal af Ø22 cm (3,14 x (11x11)) = 379,94
Areal af Ø28 cm (3,14 x (14x14) = 615,44

615,4:379,94 = 1,62
Opskriften til Ø22 cm skal ganges med 1,62 for at passe til Ø28 cm

Det vil selvfølgelig også være en fordel, at man kender tykkelsen på kagen/bunden eller lagtykkelsen på moussen/cremen, så man også kan tage højde for det. :)

3 kommentarer:

  1. Hej :)

    Hvordan skal man så omregne en opskrift fra fx Ø28 cm til Ø22 cm?

    Mvh NIna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nina

      På samme måde (ønsket str./areal divideret med opskrift str./areal) ->
      379,94:615,44 = 0,62

      Opskriften til Ø28 cm skal ganges med 0,62 for at passe til Ø22 cm

      Mvh Bettina

      Slet
  2. Jeg er ikke den store matematiker, det indrømmer jeg så jeg har brug for lidt hjælp her :-) jeg har en opskrift som er oplyst til at passe til to lag i en ø 20 cm form. Jeg har derimod planer om at bruge opskriften i en 25 x 35 cm firkantet form. Hvordan finder jeg ud af om opskriften passer fra to lag i en ø 20 cm form til et lag i min firkantede form? ☺

    SvarSlet