mandag den 9. december 2013

Chokolademuffins/-cupcakes med appelsin og karamel-surprise

Så blev det den 2. søndag i advent - og tid til lidt "julerier" i køkkenet. :)

Det blev til både muffins og cupcakes - af samme dej og begge fyldt med en lille surprice.
Pynten er lavet af marcipan, da det gerne måtte være lidt ekstra lækkert.

Bemærk at bag "grønne ord" i indlægget gemmer sig links, klik på dem, hvis du vil vide mere om ordet. :)

Kvalitets cupcakeforme, der har bevaret den flotte farve efter bagningen.
En rigtig smart og meget praktisk hvid æske, til 6 stk. muffins/cupcakes.

Den hvide æske giver mulighed for selv at dekorere og pynte den.
Få f.eks. barnet/børnene til at tegne flotte (jule)tegninger på den,
hvem ville ikke elske at modtage en helt personlig æske med lækkerier. :D
Man kan også lime (glans)billeder, bånd og meget andet på æsken,
for et helt personligt præg tilpasset lejligheden og modtageren.

Opskriften rækker til 12 muffins/cupcakes
85 g smør
0,6 dl skummetmælk (evt. let-/sødmælk)
2 tsk vanilleekstrakt (har du ikke "det gode", ;) så brug vanillesukker)
150 g sukker
2 æg, stuetemperatur
Fintrevet skal fra 1 økologisk appelsin
100 g hvedemel
30 g kakao
1 lille tsk bagepulver
1 ds (396 g) kogt sødet kondenseret mælk (= karamel)*
+ 2,5 dl piskefløde, hvis karameltopping ønskes +
1,5-2 blade husblas

*Kog den uåbnede dåse med kondenseret mælk. (Læg evt. en klud i bunden af gryden). Kog vandet op og lad det småsimre i ca. 3 timer og 10-15 minutter. Dåsen skal være dækket af vand under hele kogningen.
Alternativt kan den kondenserede mælk hældes direkte i en gryde og varmes op. RØR-RØR hele tiden, så det ikke brænder på. Fortsæt til mælken er blevet til tyk og brun (karamel).


Der kan også købes "Dulce de leche" (= kogt sødet kondenseret mælk), klar til brug, så man ikke behøver at koge dåsen først. :o))

Fremgangsmåde
Hvis du ikke har købt "Dulce de leche", så start med at koge den sødede kondenserede mælk. Lad den afkøle. (Hvis du koger dåsen, så lad den afkøle, inden den åbnes).



Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovnvarme - kager o.lign. bages bedst på denne måde).

Smelt smør og tilsæt mælken. Lad stå og køle lidt af, mens dejen påbegyndes.


Pisk æg, sukker og vanillesukker til en tyk æggesnaps - pisk på lav hastighed den fintrevne appelsinskal i.

Bland hvedemel, kakao og bagepulver og sigt i æggemassen. Vendes forsigtigt sammen. Rør smør/mælkeblandingen i.

Fyld bunden af formen med dej. Sæt i ovnen og bag i 5 minutter. Tag ud og lad afkøle. Fyld formen op (ca. 2/3) med dej og læg ca. 1 tsk karamel oven på dejen.

Under bagningen vil karamel-klumpen synke til bunds. Den forbagte bund vil forhindre karamellen i at synke HELT til bunds. :)



Sæt i ovnen og bag i ca. 12-15 minutter. (Tjek med f.eks. en tandstik om kagerne er færdigbagte eller lige skal have et minut eller 2 mere).

Træk pladen ud, sluk ovnen og lad kagerne stå i ca. 5-10 minutter, inden de tages ud (af både ovn og bageform) og sættes til afkøling på en bagerist.


For muffins drys med flormelis (sne) og læg lidt marcipan-pynt på. :)

Bemærk hvor utrolig flot den røde farve stadig er på papirsformene,
dejen er slet ikke "trængt/fedtet igennem" efter bagningen. :D

Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter. Kram vandet af og smelt over vandbad sammen med en stor tsk karamel. Omrøres let til sidst, så det bliver godt blandet sammen.


Pisk fløden og rør resten af karamellen i.

For at husblassen ikke skal trevle er det vigtigt, at der ikke er for store temperaturforskelle, når den smeltede husblas blandes i selve toppingen.

Tag 1-2 spsk af flødeblandingen og rør i husblasblandingen. Rør nu husblasblandingen i karamel-flødeblandingen. Sæt på køl, så husblassen lige kan få lov at gøre sin virkning. :)


Kom karameltoppingen i en sprøjepose og pynt med swirls (åben stjernetyl anvendt) samt marcipan-pynt.

Bon appétit... 
og glædelig december! :)


Sådan er marcipan-pynten lavet
BLANKE KRISTTJØRNBLADE OG BÆR
Kristtjørnblade
Marcipanen er farvet med Holly Green pastafarve og udstukket med kristtjørn udstikker med prægerBladenene (3 stk.) er limet sammen med spiselig lim lavet af tylosepulverså jeg var sikker på, at de ikke ville gå fra hinanden, når jeg skulle flytte dem over på kagerne. For at få lidt effekt på bladene er de dustet (pulver penslet på) med olivengrøn dustfarve (pulverfarve) langs midten.

Bær
Marcipanen er farvet med Puppy Red pastafarve. Kuglerne/bærrene (3 stk.) er limet på med tyloselim.

For at få det blanke udseende (samt fiksering af dustfarven på bladene) er den færdige dekoration blevet sprayet med glaze. Mens glazen endnu var våd, har bærrene har fået et ganske let drys med rødt glitter.



FUNKLENDE SNEFNUG MED SUKKER-SØLVKUGLER
Snefnuggene er udstukket med snefnug udstikker med præger 
og efterfølgende sprayet med perlemorshvid(Kan alternativt også dustes med perlemorshvidt dustfarve). Drys også ganske lidt hvid glitter på snefnuggene. Lim en sukker-sølvkugle på i midten med en lille bitte smule tyloselim.

2 kommentarer:

  1. Hej :-) ved du om man kan man lave Chokolademuffins/-cupcakes med appelsin og karamel-surprise i god tid og så fryse dem ned?Og hvor længe kan de ellers holde sig og stadig være friske? MVH Hanne Vestergaard

    SvarSlet
    Svar
    1. Hanne,
      de kan godt fryses. Holdbarhed i fryser: bagværk, fedt 2-3 mdr. og magert 4-5 mdr.
      Uden topping vil jeg umiddelbart sige 2(-3) dage, opbevares i kagedåse, glasklokke e.lign. på køkkenbordet.
      Mvh Bettina

      Slet