mandag den 4. februar 2013

Vanilleekstrakt

Ekstrakten på billedet er nylavet og derfor helt klar i farven.
Allerede efter 1 døgn begynder den at tage farve og blive lidt "uklar". ;o)

Jeg anvender en del vanillestænger, vanillesukker og vanilleessens - især til bagværket. Jeg har derfor fremstillet min egen vanilleekstrakt. Den er meget enkel at lave.

3 vanillestænger (gerne af god kvalitet)
2-2,5 dl vodka
1 glas (eller flaske) med tætsluttende låg

Hvis man ønsker en sød eftersmag, kan der tilsættes rørsukker. Da ekstrakten hovedsagligt er tiltænkt som anvendelse i bagværk, så er tilsætning af sukker ikke nødvendig. ;o)

Klip vanillestængerne op på langs - stop et par centimeter fra den ene ende. Læg de opklippede vanillestænger i glasset og fyld vodka over. Vanillestængerne skal være dækket af vodkaen.

Lad ekstrakten stå og trække et mørkt og let køligt sted de næste par måneder (eller mere). I starten skal glasset dagligt rystes godt.

Når vanilleekstrakten har trukket længe nok, skal den lige rystes (hver gang) inden anvendelse.

Tager man lidt af vanilleekstrakten, kan man evt. påfylde tilsvarende mændge vodka og igen ryste godt. Ind imellem kan man også tilsætte eller udskifte en vanillestang.

Vanilleekstrakten opbevares mørkt og let køligt - og kan holde i årevis.

-------------------------------------
Webshop: www.momsesunivers.dk

6 kommentarer:

  1. Det var dog en smart ide :-)
    Bruger du hele vanillestænger, altså dem hvor kornene stadig er i, eller kan man mon bruge stænger, hvor man har brugt kornene i noget andet lækkert bagværk?

    SvarSlet
    Svar
    1. Kornene er stadig i stængerne, da de i høj grad bidrager til smagen. ;o)

      MEN lav en lille test, ekstrakten bliver bare ikke så kraftfuld i smagen.

      Slet
    2. Måske man kan starte ud med et par stænger med korn og det hele og så spæde op med de brugte efterhånden som man får dem.
      Og supplere med de hele løbende.

      Det må prøves :-D

      Slet
    3. Nemlig :o) - jeg kommer også nogle gange "tømte" stænger i. ;o)

      Slet
  2. mørkt og køligt, hmm er køleskabet for køligt?

    SvarSlet
    Svar
    1. I køleskabet kommer der lys hver gang lågen åbnes og lukkes.

      Oftest står mit bare gemt væk i køkkenskabet. MEN i sommerperioden stiller jeg det i et skab i forgangen, da der er køligere der. ;o)

      Slet