onsdag den 6. februar 2013

"Shortening" - stof til eftertanke

I denne skønne kageverden brolagt med fondant, støder vi ofte på det engelske ord "shortening". Oversat til dansk betyder det vegetabilsk olie/fedtstof.

Det anvendes bl.a. til at smøre underlaget med, så fondanten ikke hænger fast, når der udrulles og/eller modelleres figurer og andet. Man kan også tilsætte lidt til selve fondanten for at blødgøre den.

Vegetabilsk olie/fedtstof kan f.eks. være Petal Base eller Palmin (afhængigt af anvendelse).

Crisco indeholder TBHQ (E319), som er et kemisk (en form for butan) fremstillet konserveringsmiddel, og er mig bekendt ikke godkendt til anvendelse sammen med fødevarer bl.a. her i Danmark.


TBHQ er giftigt. Kan forårsage kvalme, opkastning og delirium. En dosis på 5 gram anses for værende dødelig.
Den "Hyperactive Childrens Support Group" siger, at der er en sammenhæng mellem TBHQ og hyperaktive adfærdsforstyrrelser hos børn. Anbefales ikke at blive indtaget af især yngre børn.

Læs bl.a. nedenstående to artikler, dog er de desværre på engelsk, men de giver stof til eftertanke!

TBHQ - Why this perservative should be avoided
http://www.naturalnews.com/031318_TBHQ_food_preservatives.html

E-319 in Astra Margarine cause brain hyperactivity...
http://www.elankanews.info/2011/07/e-319-in-astra-margarine-cause-brain.html

Jeg anvender ikke selv Crisco, men det er jo op til den enkelte at afgøre. Men jeg synes bestemt ikke, man bør tage en beslutning på andres vegne!

Kan dog levende forstille mig gæsternes ansigter, Overrasket smiley hvis der blev holdt et mindre foredrag om TBHQ (E319) ved servering af kagen. Blot så de selv kan tage stilling til, om de selv og/eller om de ville give deres børn tilladelse til spise et stykke eller ej. Smiley, der blinker

Ingen kommentarer:

Send en kommentar