onsdag den 21. november 2012

Nemt brød uden æltning

Et nemt og godt (gryde)brød, hvor man ikke skal have hænderne i dejen for at ælte. :o))

Den blåemaljerede støbejernsgryde på billedet er fra Ikea -> KLIK HER.
KLIK HER for støbejernsgryde med orange emalje.
Begge gryder fåes også i en oval udgave. Gryderne er gode alternativer
til de farverige men desværre også dyre gryder fra Le Creuset.

Langtidshævet - mindst 12 og højst 14 timer

5 dl vand
7-10 g gær
2 tsk salt
500 g hvedemel*
100 g grahamsmel*
0,5 dl flydende margarine (kan undlades)

*Alternativt undlad grahamsmel og anvend i alt 600 g hvedemel

Opløs gæren i lidt af vandet (lunkent). Hæld resten af vandet i. Tilsæt salt, hvedemel, grahamsmel og flydende margarine. Rør sammen (med f.eks. dejskraber) til en klistret dej. Rør til der ikke er flere melklumper i dejen.

Dæk skålen til med husholdningsfilm og stil til hævning ved stuetemperatur i 12 timer.

5 liters skål anvendt. Dejen har hævet i 12 timer.
Stil en støbejernsgryde med låg i ovnen og tænd for ovnen - indstil til 250 grader.

Drys lidt hvedemel i kanten af skålen med dejen, så dejen ikke hænger ved dejskraberen, når dejen løsnes og "vippes" over i den varme gryde.

Gryden tages ud af ovnen, når den er helt varm. "Vip" dejen over i gryden.


Læg låg på gryden og sæt i ovnen på 2. nederste rille. Bages i 25 minutter, hvorefter låget tages af og bages yderligere i ca. 12 minutter.


Vend brødet ud på bagerist og lad afkøle mindst 20 minutter inden det serveres/skæres.

Et lækkert brød med dejlig sprød skorpe. :o)


1 kommentar: