tirsdag den 6. marts 2012

Mørk chokoladekage

Portionen passer til lille bradepande (eller stor springform)

1,5 dl kakaopulver
100 g mørk chokolade
1 spsk espressopulver
2 dl kogt vand
200 g blødt smør
Kornene af 1 vanillestang
5 dl mørk farin
3 æg, stuetemp.
250 g mel
1,5 tsk bagepulver
0,5 tsk salt

Bland kakaopulver, chokolade, espressopulver og vand i en gryde. Varm det langsomt op under omrøring, indtil massen er ensartet og cremet. Tag det af varmen.

Pisk smør, vanillekorn og farin til det er cremet og luftigt - tilsæt æggene et ad gangen. Hæld den varme kakaoblanding i lidt ad gangen - bliv ved med at røre indtil dejen er glat.

Sigt mel og bagepulver i sukkeræggeblandingen - tilsæt salt. Rør dejen cremet.

Smør bageformen eller læg et stykke bagepapir i bunden og hæld dejen i.

Bradepandekagen bages ved 190 grader i 20-25 minutter. Tjek evt. med en tandstik eller kagetester.
(Bemærk runde kager skal have længere bagetid ved lidt mindre grader i forhold til firkantede).
Afkøles helt på bagerist inden den evt. flækkes.

TIP
Flæk kagen og læg sammen med hvid choko frosting + smør et lag på toppen af kagen.

13 kommentarer:

  1. Hej Bettina...

    Vil lige høre om du har prøvet at lave denne chokoladekage, og hvordan er den, jeg tænker tung, let og luftig, svampet, halvtør, og i den stil, har du lyst til at dele dine erfaringer med mig??

    SvarSlet
    Svar
    1. Vil umiddelbart betegne den som værende lidt tung og "saftig" - lidt mudcake-agtig.

      Slet
  2. Lyder perfekt, mange tak for dit svar :)

    SvarSlet
  3. Hej Bettina..er lidt forvirret. Vil til at lave denne kage og ser så, at der to gange står at den varme kakaoblanding skal i. Skal den langsomt i før mel og bagepulver, eller efter? Bare så intet går galt, for den lyder super lækker. Ellers vil jeg bare sige tak for dejlige opskrifter og gode råd. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Lotte, det er selvfølgelig en fejl. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det, så det kunne blive rettet. :o)

      Slet
  4. Hejsa
    Sikke en hyggelig side du har der :o) Er ny begynder i det der med fondandt :o/
    Og skal så lige spørge om din chokoladekage, hvad størrelse springform passer den til? Har en rund og ved ikke om denne opskrift er nok eller?

    Vh Maria

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Maria. :o) Ca. Ø22-24 cm springform.

      Slet
  5. Hej Bettina


    vil høre er ny til det. men ka man bruge den kage til noget stort tænker noget party for 35 mennesker . put fodant over og cream i midten ? og hvor mange portioner ska man bruge

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan godt komme fyld i kagen + overtrække med fondant. Det er en god idé at smøre kagen op, så underlaget (= kagen) bliver pænt og jævnt - alle ujævnheder ses, når fondanten er lagt på. ;o) Nogle mousser/cremer kan også smelte fondanten, hvorfor det er ekstra vigtigt med opsmøring, da den kapsler moussen inde.

      Se om at samle og smøre en kage op her:
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2012/01/samle-og-opsmre-en-kage.html

      Hvis du laver kagen Ø24 cm med højde på 8 cm, så er der til ca. 18 pers.

      Se kageberegner her:
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2011/12/er-der-kage-nok.html

      God bagelyst :o)

      Slet
    2. Mange Tak for hurtig svar.

      ville høre hva hvis jeg laver bradepange på 33 25 6 cm. laver 2 af dem.

      cream imidten smørcream og fodant udover hvor mange vil der så være til

      er ikke go til det beregning..

      :-(

      Slet
    3. Ved firkantet kage 33 x 25 cm med højde på 7 cm (når den er lagt sammen med creme) vil der være til 29 personer.
      (L33 x B25 x H7 cm):200 = 28,88 pers.

      Beregning ved 8 og 9 cm høj kage
      (L33 x B25 x H8 cm):200 = 33 pers.
      (L33 x B25 x H9 cm):200 = 37,13 pers.

      Til opsmøring af kagen prøv f.eks. PSC (palmin-smørcreme) i stedet for smørcreme. PSCen smager ikke af smør. ;o) Palmin er kokosfedt og er smagsløs i denne sammensætning.
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2011/11/palmin-smrcreme-psc.html

      Slet
  6. OKa mange tak. hvor meget fodant ska man bruge til den str. så

    OG hva vil du anbefale med creamer og mouse

    ska være vanilie og vchokolade da min veninde er helt vild med det..

    SvarSlet
    Svar
    1. Vil mene jeg anvender 300-400 g fondant til Ø22-24 cm kage. Tyndt udrullet, 1,5-2 mm.

      Se evt. denne beregner:
      http://momses-univers.blogspot.com/2012/02/hvor-meget-fondant-skal-der-til.html

      Ud fra det du skriver, så vanillemousse m/ friske jordbærstykker
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2012/03/vanillemousse.html
      og hvid Tobleronecreme (eller anden hvid chokolade):
      http://momses-univers.blogspot.com/2011/11/tobleronecreme.html

      I stedet for vanillemoussen kan Pinacoladacreme m/ små stykker af frisk ananas og jordbær anbefales. Den smager ikke af kokos. ;o) Foruden hvid tobleronecreme smager pinacoladaen også lækkert sammen med karamelcreme (Dulce de Leche).
      Links til opskrifterne findes i dette indlæg (under 5. billede af selve kagen):
      http://momses-univers.blogspot.com/2012/02/perler-og-gulddraber.html

      Under etiketterne "Cremer" og "Mousser" kan der findes andre opskrifter.

      Slet