fredag den 16. december 2011

Familiekage

Portionen passer til bradepande ca. 40 x 40 cm

600 g hvedemel
400 g margarine
650 g sukker
4 dl mælk
6 æg
4 spsk kakao
6 tsk vanillesukker
4 tsk bagepulver
1 appelsin (økologisk)

Alle ingredienser skal have stuetemperatur.

Margarinen røres sammen med sukker - helt hvidt. Æggene tilsættes ét ad gangen.

Mel, kakao, bagepulver og vanillesukker blandes og sigtes margarineblandingen skiftevis sammen med mælken.

Appelsinen vaskes, riv skallen. Saften presses ud af appelsinen og tilsættes dejen sammen med den revne appelsinskal.

Dejen kommes i smurt bradepande. Bages på miderste rille ved 190 grader i 25-35 min. Tjek evt. med en tandstik.

Kakao glasur:
250 g margarine eller smør
400 g flormelis
125 g kokosmel
2,5 spsk kakao
8 spsk færdiglavet kaffe
2 tsk vanillesukker

Alle ingredienser blandes sammen og varmes i en gryde. Glasuren fordeles/smøres på den lune kage.

10 kommentarer:

  1. Hej Momse (Bettina)
    ville bare lige sige at du er min nye ynglings person ;)
    I 2004 mistede jeg denne opskrift som jeg har haft (og bagt) siden jeg var lille, Jeg har ledt efter den på nettet men har ikke kunne finde den før nu.
    Så 1000 tak ;)
    Imorgen skal der bages chokoladekage... min ynglings kage ;)

    MVH Camilla Termansen

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Camilla. ;o) Dejligt at høre, at du har fundet opskriften på din "barndomskage". :o)Opskriften er også meget gammel... mindst 20 år siden jeg skrev den ned. Har mange opskrifter i en bog, som jeg har skrevet ned/ind siden jeg flyttede hjemmefra "way back in time". ;o)

      Slet
  2. HEj Bettina


    ville høre om denne opskrift kan bruges til at lave chokoladekage ud af og lave den med lag og så fylde med creamer og smørcream på og fondant ? er ny og vil gerne ha go opskrifter. ska lave suprise kage til kæresten om par dage..

    ps. lækker hjemmeside.

    håber du ka hjælpe mig..

    Mvh.
    Dennis

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan den godt.

      MEN hva' med f.eks. nogle lækre lagkagebunde ;o)
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2011/11/lagekagebunde.html
      - tilsæt kakao og hakket chokolade til opskriften. Bland chokoladestykkerne med melet og vend derefter melet i æggesnapsen.

      Vil anbefale PSC (palmin-smørcreme) til opsmøring i stedet for smørcreme. Smager ikke af smør. Palmin er kokosfedt. Jeg erstatter ofte mælken med lime- eller citronsaft for en friskere smag.
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2011/11/palmin-smrcreme-psc.html

      Nutellacremen er også god som opsmøring:
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2011/11/nutellacreme.html

      Se her for "samle og opsmøre kage":
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2012/01/samle-og-opsmre-en-kage.html

      En rund kage er nemmere at overtrække end en firkantet kage. Hjørnerne kan godt godt drille - især hvis man ikke har arbejdet ret meget med fondant.
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2012/03/sadan-overtrkkes-en-kage.html

      Tak for ros. ;o)

      Rigtig god bagelyst :o)

      Slet
  3. Hej Bettina

    mange tak for hurtig svar

    en fantastisk side du har.

    elsker bage og nyder andra der gir gode råd ud og opskrifter.

    det vil jeg så prøve..

    dog nervøs for lave lagkage da det ikke virker der blir til så mange personer i den opskrift.

    det ska være mere bestandt kage. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tror nu ikke, du behøver være nervøs for, at der ikke er kage nok, hvis du anvender lagkagebunde. ;o)

      Man kan jo også lave en stablet kage (flere etager), så det kommer til at passe med mængden (= antal personer).

      Se i øvrigt kageberegner her:
      http://www.momses-univers.blogspot.com/2011/12/er-der-kage-nok.html

      Slet
  4. vil lige høre en ting mere

    du skriver margarine i din opskrift

    er det lige meget om det er becel eller om det rigtig smør som lurpak?

    undskyld de mange spørgsmål.. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Kagen: Blødt (stuetemp.) margarine eller smør (må godt være den smørbare). Kagen smager fint med margarine, så her er der bestemt ingen grund til at anvende smør. ;o)

      Glasur: Smør/margarine; en fordel at anvende de produkter, der kan stivne.

      Husk at alle ingredienser skal have stuetemperatur, inden de blandes sammen.

      Slet
  5. mange tak. for de gode råd..

    ka den opskrift godt andvendes uden kako men så bare bruge mere vanilie så man får vanilie kage

    og fylde med noget lækkert og fodant på

    SvarSlet
    Svar
    1. Det tror jeg godt den ka'. Men vil så ud over vanillesukker tilsætte kornene fra 1-2 gode vanillestænger (røres/blandes med lidt sukker, så kornene ikke klumper sammen).
      Sammen med vanille kan hakket chokolade også tilsættes. Husk at vende chokoladen i melet, inden det tilsættes dejen.
      Hvis det passer bedre med smagen til fyldet, kan appelsin også udskiftes med lime eller citron.
      Hvis du laver om til vanillekage, så overvej evt. at erstatte noget af (eller al) margarinen med smør. Dog er det ikke en nødvendighed. ;o)

      Slet