onsdag den 21. december 2011

Appelsinmousse

Portionen giver ca. 2 lag i Ø22 cm kage

5 dl piskefløde
1,5 dl appelsinsaft* (ca. 2-3 appelsiner)
1-2 tsk reven appelsinskal (økologisk)
2 bg pasteuriserede æggehvider

50 g sukker
1 tsk vanillesukker

1 spsk citronsaft
4 blade husblas

* kan erstattes med appelsinsirup - udelad den revne appelsinskal

Opblød husblassen i koldt vand i 10 minutter.

Pisk fløden og vanillesukker stift. Vend flødeskummet med appelsinsaft og appelsinskal. Sæt på køl og lad næsten stivne. Alternativt sæt i fryseren i ca. 10 minutter.

Pisk æg og sukker hvidt og luftigt.

Tag husblassen op af vandet og kram vandet af. Smelt husblassen med citronsaft over vandbad. Lad afkøle let.

Tag 2 spsk appelsinskum og rør i den smeltede husblas. Vend det med det øvrige appelsinskum. Vend æggehviderne i appelsinskummet.

Sæt på køl nogle timer indtil moussen er stivnet - men gerne til dagen efter.

Tip: Kom moussen i en frysepose. Klip et hul i det ene hjørne, så er det nemt at trykke ud, når det skal fordeles på kagelaget.

Se evt. også opskrift på "luksus versionen" (erstat lime med appelsin) og "julet appelsinmousse".

21 kommentarer:

  1. Hej. Skal lave en kage med appelsinmousse men mangler en creme til. Så hvad passer bedst til?

    SvarSlet
    Svar
    1. Marianne, alt er jo smag og behag, men en chokoladecreme går man vist aldrig fejl af. :o)

      Slet
    2. Tak. Den prøver vi:)






      Slet
  2. Hej Bettina. Hvad er bedst til en kage, appelsin mousse eller appelsincreme. Den skal nok laves sammen med Hindbærmouse. For kagen må ikke være søde, de er til det sure og bær, og ikke chokolade.

    Tænker jeg kan bruge denne opskrift, og evt. lave appelsin/lime/citron sammen, og evt. prøve med den sirup. Men hvor meget sirup vi du tror der skal laves til opskriften på mousse??

    SvarSlet
    Svar
    1. Både moussen og cremen kan anvendes. Jeg laver nu mest moussen, da den laves uden æggeblommer. ;o)

      Ca. 3-4 spsk sirup(evt. lidt mere). Siruppen smager meget mere kraftigt end den rene saft. Prøv at smage dig lidt frem, så du får smagen så svag/kraftig, som du ønsker. Når der ikke anvendes så meget væde som i opskriften, kan du godt undlade lidt af husblassen.

      Hvis du ikke har noget sirup i forvejen, så spar både lidt tid og penge ved at anvende saften fra f.ek.s 1 appelsin, 1 citron og 1-2 lime. Hæld sammen og anvend 1,5 dl.

      Slet
  3. Har du prøver at fryse en kage med appelsinmousse i? Tænker lidt om der betyder noget når der er æg i?

    SvarSlet
    Svar
    1. Har endnu ikke selv prøvet at fryse denne.

      Men ved at man sagtens kan fryse æggehvider (holbarhed ca. 8 mdr. i fryser).

      Slet
  4. Hejsa :-)
    Kan denne mousse laves uden husblas?

    Vh. Nadia :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nadia

      Tror ikke den vil "samle sig/stivne" nok uden husblas.

      Hvis det er p.g.a. "grisen" i husblassen, så kan Alaska 666 (okse) eller Agar Agar (tang) være alternativer.

      Mvh Bettina

      Slet
  5. Er din mousse skærbar? Jeg fik en fantastisk kage i Den Gamle Smedie ved Børglum, og jeg vil gerne forsøge at efterligne den. Moussen var lagt over en tynd lagkagebunde smurt med hindbær.

    SvarSlet
  6. Ja, det synes jeg.

    Se evt. denne opskrift og erstat lime med appelsin. Synes det er en utrolig lækker mousse, både i konsistens og smag. :p
    http://momses-univers.blogspot.dk/2011/12/limemousse.html

    SvarSlet
  7. Tak for dit svar.
    Desværre er jeg allergisk overfor (læs: Kan ikke fordrage) surmælksprodukter af nogen art. Kan jeg "nøjes" med fløde?

    SvarSlet
    Svar
    1. I så fald vil jeg anbefale dig at anvende denne opskrift frem for "luksus versionen", da jeg ikke ved, hvordan den vil blive uden yoghurt og cremefaiche. MEN du kunne jo evt. lave en lille test. :o)

      Slet
  8. Hjælp.. Den skiller for mig.. har nu prøvet 3 gange.. hvad gør jeg galt?

    SvarSlet
  9. Hvis du bl.a. får pisket fløden for meget (overpisket), så kan den skille.

    SvarSlet
  10. Hej. Jeg skal lave en kage med 2 slags mousse den ene skal være lakrismousse, hvilken anden slags mousse vil du anbefale til?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa,
      der er mange muligheder... men f.eks. lime eller rabarber.
      Vedr. lakridsmousse så smag dig lidt frem m.h.t. lakridspulveret (skal måske lidt mere i), så du får den smag, du ønsker. :)
      Mvh Bettina

      Slet
  11. 2bg står det for 2 hele pakker past. æggehvide?

    SvarSlet
    Svar
    1. bg er forkortelsen for bæger
      2 bg = 2 bægre

      Slet