onsdag den 30. november 2011

Tyloselim

En super (og spiselig) lim, der bl.a. kan bruges i forbindelse med fondant blomster, dekorationer m.v.

Man kan sagtens bruge alm. vand (en vandpensel er et super redskab) til at lime f.eks. elementer i fondant sammen med. MEN vandet er desværre ikke altid lige effektivt i alle tilfælde. Pasteuriseret æggehvide eller RI kan også anvendes som lim. RI er især rigtig godt, hvis det er helt tørre fondant elementer, der skal limes sammen.

Tyloselim kan købes "klar-til-brug", eller man kan blande den selv.

Sådan laves tyloselim
1/2 tsk tylosepulver*

Ca. 1/2 dl kogt vand ("lige over 1/2 dl-stregen")

Pisk/rør godt og grundigt når du blander pulveret i det kogte vand (det gelérer omgående og kraftigt). Ved kraftig omrøring/piskning kan man undgå, at det klumper. (Jeg anvender en stavblender). Skulle der komme lidt klumper, så betyder det ikke noget. Stil i køleskabet i 5-6 timer, og det er klart til brug. Skulle limen være blevet for tyk, så kan der sagtens røres lidt kogt vand i.

Opbevar limen i lukket beholder i køleskabet.

Jeg bruger et lille glas med låg til min hjemmelavede tyloselim. Rengør og skolder glas og låg. Skyller derefter med Atamon opløsning + tilsætter nogle dråber Atamon til selve limen. - Læs evt. bag på Atamonflasken om "hvordan og hvorledes". ;o)

Holdbarheden på limen forlænges yderligere ved at undgå urenheder. Hæld lidt af limen på f.eks. en tallerken, i et snapseglas eller på et stykke alufolie. Kom det IKKE tilbage i beholderen efter brug.

Man kan sagtens se, når tyloselimen ikke kan anvendes mere; den bliver uklar og der kan forekomme "hvidlige plamager". Kassér den - og lav en ny portion. Husk grundig rengøring og skoldning af beholderen inden anvendelse til ny portion.

Min hjemmelavede tyloselim holder gerne flere måneder. :o)

*Tylosepulver; der findes mange mærker (og betegnelser) for dette pulver.

Tylosepulveret anvendes også til at blande/ælte i fondanten
for at få større smidighed og hurtigere tørring.
Vand tilsat en lille smule tylosepulver, hvor der opløses en lille klump (ærtstørrelse) fondant i (lad stå lidt og rør derefter op) er også en rigtig god lim.

6 kommentarer:

  1. Hej

    Jeg har prøvet at lave de baby sutter du har på din blog, og har brug tyloslim, men det holder ikke rigtig.

    Når jeg har limet det sammen, og tager det ud af køleskabet, så er limen stadig helt gummiagtig, og delene glider fra hinanden.

    Hvad gør jeg galt?

    hilsen
    Kirill

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Kirill

      Fondant suger fugt til sig. Tror umiddelbart, det skyldes kondens i dit køleskab + generelt den høje luftfugtighed i vejret p.t. Stil f.eks. en køkkenrulle ind i køleskabet, så den kan opsuge eventuel fugt/kondens.

      Men hvorfor opbevarer/tørrer du sutten i køleskabet?

      Læs evt. om opbevaring af fondantpynt her:
      http://momses-univers.blogspot.dk/2012/08/opbevaring-af-fondantpynt.html

      Mange hilsner
      Bettina

      Slet
    2. Der er meget kondens i køleskabet, ingen tvivl om det.

      Jeg vil prøve at tørre figure i papkasse som du skriver, næste gang.

      Men når kagen er færdig putter jeg den på køl, og derefter venter den indtil folk henter kagen, typisk dagen efter.
      Er det en OK opbevaring, eller skal jeg lade være med at sætte den på køl, jeg har ofte problem med at fondaten bliver fugtig når jeg tager den ud igen.

      hilsen
      Kirill

      Slet
    3. Hej Kirill

      Kager med f.eks. flødefyld skal opbevares på køl, så det er helt korrekt, det du gør. :o)

      Når først pynten er sat på kagen, så kommer det derfor automatisk med på køl - men ikke før. ;o)

      Som nævnt gør årstidens høje luftfugtighed, at kagerne sveder (bliver fugtige) - både i og uden for køleskabet. Er der meget kondens i køleskabet, så stil evt. en køkkenrulle (eller andet) ind sammen med kagen, så der er noget til at opsuge kondensen, da fondanten ellers suger yderligere fugt til sig.

      Mange kagehilsner
      Bettina

      Slet
  2. Hvad er Tylosepulver lavet af?

    SvarSlet
    Svar
    1. RD Tylosepulver indeholder:
      E466 Natriumcarboxymethylcellulose (Carboxymethylcellulose (CMC), Cellulosegummi).

      Glutenfri, egnet til vegetarer og veganere, GMO-fri, Kosher, allergenfri, BSE/TSE-fri.

      Slet