mandag den 28. november 2011

Julehjerter


Inden jul bør man sætte en aften af til at bage gammeldags julehjerter sammen med børnene. Når kagerne er bagt, dekoreres de efter alle kunstens regler med glasur. I gamle dage skrev man små vers på julehjerterne og forærede dem væk til sine kære.

Disse julehjerter (og andre figurer) har altid været én af vores favoritter. De smager RIGTIG godt, og der breder sig en liflig duft af jul i hele køkkenet. :o)

Man kan bruge diverse udstikkere af rimelig størrelse, det behøver jo ikke kun at være hjerter alle sammen. ;o) Har du ingen udstikkere, kan der klippes et hjerte, et juletræ, en gris, en stjerne o.s.v. ud af karton, der bruges som skabelon. Evt. laves et hul i dejen, så kagerne efterfølgende kan hænges på juletræet.

Dejen laves et døgn før, man skal bruge den, da den skal hvile.

Portionen giver ca. 6-7 plader

2 dl sirup
250 g sukker
2 tsk natron
1 spsk kanel
2 tsk ingefær
1 tsk nellike
2 dl mælk
100 g smeltet smør (eller margarine)
700 g hvedemel

Glasur
1 æggehvide, pasteuriseret
4 dl flormelis
Evt. frugt-/eller pastafarver

Sukker og krydderier blandes med siruppen. Mælk og smeltet, afkølet smør samt mel og natron tilsættes skiftevis og dejen arbejdes igennem.

Lad dejen stå tildækket et køligt sted til næste dag.

Dejen rulles tyndt ud. Udstik kagerne.

Kagerne sættes på en bageplade med bagepapir og bages ved 200 grader på anden nederste rille i 8-10 min., hvorefter de afkøles.

Flormelis og æggehvide røres til glasur. Del glasuren i mindre portioner og tilsæt frugt-/eller pastafarve, så der er lidt forskellige farver at vælge imellem. Kom glasuren i kræmmerhuse lavet af smørrebrøds-/bagepapir eller sprøjtepose. Klip et hul i spidsen af kræmmerhuset/posen og pynt hjerterne/figurerne.

Et lille ekstra tip når der skal pyntes med glasur: Er der flere børn og/eller mindre børn, der skal dekorere kan det være en god idé at købe nogle plastik sprøjter på apotektet. Glasuren suges op i spøjten, hvorefter det er nemt for børnene at trykke glasuren ud, og de kan nemt selv genfylde. :o)
-------------------------------------
Webshop: www.momsesunivers.dk

4 kommentarer:

 1. Er det mørk eller lys sirup?

  SvarSlet
 2. Pia, du kan anvende begge dele. Hjerterne på billedet er lavet med lys sirup, da det er det, jeg oftest anvender i husholdningen. ;o)

  SvarSlet
 3. Bruger du varmluft eller alm ovn (varme forneden og foroven)?
  Mvh Lene

  SvarSlet
 4. Julehjerterne er bagt ved alm. ovnvarme (med over- og undervarme).

  Kager o.lign. bages bedst ved alm. ovnvarme. Så når intet er nævnt i en opskrift, gå derfor altid ud fra, at det er alm. ovnvarme. :o)

  Hvis du vil anvende varmluft, så skal graderne sættes 10-20% ned - og MULIGVIS lidt mindre bagetid.

  SvarSlet