søndag den 27. november 2011

Fondant med glukose

1 bg pasteuriserede æggehvide (= 1,5 æggehvide)
2 store spsk flydende glukose (evt. glukosesirup)*

Ca. 625 g flormelis
Evt. en lille smule palmin (stuetemp.) hvis nødvendigt
Evt. 10-12 dråber smagsaroma hvis det ønskes
1 tsk tylosepulver ( + lidt ekstra hvis man ønsker en "flower-/gumpaste")


*Alternativt kan glukosesirup (mere tyndtflydende) også anvendes, MEN det bedste resultat opnåes med glukose.

Bland æggehvide og flydende glukose, brug en varm ske til glukosen. Tilsæt evt. smagsaroma. Flormelis sigtes i lidt efter lidt og røres indtil det begynder at tykne.

Hæld massen ud på bordet/underlaget, der dustes med flormelis (alternativt kan underlages smøres med et tyndt lag Petal Base). Ælt massen indtil den er blød, glat og smidig. Hvis massen er en lille smule tør og "knækket" tilsæt lidt palmin, der æltes ind i massen. Hvis massen er meget blød og klistret tilsættes mere flormelis. For at gøre den mere stabil (og fleksibel) tilsættes lidt tylosepulver.

Hvis ikke fondanten skal anvendes med det samme, så kom den straks i en frostpose og opbevar i lufttæt beholder/bøtte. Stil i køleskabet. Fondanten skal have stuetemperatur og æltes igennem inden anvendelse.

Fondanten kan holde ca. 1 måned i køleskabet eller op til 3 mdr. i fryseren.

Se også om fondant (MMF) her.

14 kommentarer:

  1. Hejsa.....
    til hvor stor kage er denne opskrift til, skal lave en rund kage i to lag, (springform 22cm)

    SvarSlet
    Svar
    1. Dorte der er nok til at overtrække en Ø22 cm kage. Jeg laver som regel kun 1/2 portion af denne opskrift og anvender den mest til lidt modelleringsarbejde i hvidt. Personligt synes jeg, at den er lidt svær at indfarve (vil smuldre) samt overtrække med. Men det er måske bare et spørgsmål om temperament og vane. ;o)

      Slet
  2. hej Momse
    Hvor mange gram er en bg æggehvider?

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg køber Danæg's past. æggehvider. Der er 6 bægre med i alt 9 æggehvider = 300 g. Hvert bæger indeholder 1,5 æggehvide = 50 g.

      Slet
  3. Tak Momse :)
    jeg køber det andet mærke hvis jeg køber bakker,
    så det var godt jeg fik spurgt, for ellers ville jeg ha brugt 150 g. :D
    Normalt køber jeg 5 l. af gangen (det er ik til kager :D) i Metro

    SvarSlet
  4. hej. skal man bruge marcipan, flormel og glukose til æltning eller marcipan og flormels er nok ??

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis du tænker på overtræksmarcipan, så skal det laves af 200 g ren rå marcipan, 100 g flormelis og 25 g glukosesirup.

      Slet
  5. Kan palmin erstattes med alm. smør eller margarine, hvis fondant ''knækker'' som du skriver? Hvis man ikke lige har palmin stående derhjemme:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvis du ikke har palmin (kokosfedt), så brug evt. en smule lille olie (raps, solsikke o.lign.) i stedet.

      Slet
  6. Hej :-) kan man bruge noget andet istedet for tylosepulver eller behøver man at bruge det. :) og smager det godt? :) Tak!

    SvarSlet
    Svar
    1. Vil anbefale at tilsætte tylose, da det bl.a. giver fondanten elasticitet. Der findes andre typer, der har samme egenskab som tylosepulveret, f.eks. Gum-Tex.

      Alt er jo smag og behag, synes fondant er SØDT. Der kan evt. tilsættes aroma/smag f.eks. lime/citron. ;o) Alternativt kan blandes 50/50 fondant og marcipan for at få elasticiteten fra fondanten og smagen af marcipan.

      Slet
  7. Altså fondanen? ;)

    SvarSlet
  8. Hej :)

    Hvad er forskellen på flydende glucose og glucosesirup og hvor køber man flydende glucose? :)

    Jeg er vant til at bruge glucosesirup nemlig.
    Kh Daniel

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Daniel

      Ganske kort forklaret

      Flydende glukose ("rent produkt") har en meget tyk konsistens og klistrer meget (man skal have våde fingre, hvis man vil røre ved det).

      Glukosesirup (består af flere sukkerarter og "affaldsstoffer") er ret tyndt, flyder meget og kan komme ud af et lille hul (i flaske).

      Glukose kan f.eks. købes her
      http://hellebergs.com/diverse-spiseligt/3416-glukose-325-gr.html

      http://specialkoebmanden.dk/bageartikler-is-desserter-706/glukose-wilton-340-g-6827.html

      http://www.bagetid.dk/sukker-glukose/429-glukose-355-ml.html

      Mvh Bettina

      Slet